Sandra a Tim Burton

V pondělí jsem s kamarády šla do kina na 10 pravidel jak sbalit holku. Ač nejsem velkým fanouškem českých filmů (a obzvlášť ne těch, které se snaží být vtipné), tak mě to mile překvapilo, taková zábavná oddechovka, fakt jsem se nasmála. Ve středu jsem byla na Sametových teroristech a pak jsme si i popovídali s Vladimírem Hučínem (třetí protagonista), zajděte si na to. No a taky jsem skočila na Grandhotel Budapešť Wese Andersona, kterého já bezmezně zbožňuju - spolu s Timem Burtonem patří mezi mé nejoblíbenější režiséry.

No a když jsme u toho Tima Burtona... Od pátku je v Domě U Kamenného zvonu jeho výstava - Tim Burton a jeho svět. Asi před měsícem jsem se dozvěděla, že přijede i sám velký Tim, ale nevědělo se přesně kdy. Cca dva týdny zpět vyšla zpráva, že tu Tim bude na vernisáž a že bude autogramiáda v první den výstavy, na kterou se budou prodávat vstupenky. Vstupenek bude 250, budou stát 190,- korun - čili stejně jako normální lístek na výstavu a budou se prodávat pouze online od toho a toho dne. Ok. Byla jsem ready, ale i tak jsem to prokaučovala, stále se mi to načítalo a najednou po dvou minutách aktualizací byly všechny vstupenky pryč. PARÁDA. Občas jsem checkla FB událost, často tam někdo nabízel lístek na autogramiádu za šílené tři či čtyři tisíce, na Aukru to samé. V předvečer události (či v přednoc události, inu, kolem půlnoci) jsem se tam jen tak nahodile podívala, zas pár nabídek za tisíc a půl či dva (přece jen autogramiáda byla už za 11 hodin) a jeden příspěvek od chlapce jménem Robo, že nabízí vstupenku. Cenu nenapsal. Tak jsem mu zkusila napsat, kolik by si představoval. A on že prý 190,- a že nechápe lidi, co na tom chtějí takhle rejžovat. Ha, můj člověk! Mám mu ale věřit? Důvěřuj, ale prověřuj, se říká, žejo, abych tam nešla ráno zbytečně (všichni ví, jak moc ráda vstávám). Ale Robo je poctivka a na FB máme dva společné kamarády, tak jsem se tedy sešla s naprosto cizím člověkem na Staromáku a prožila s ním i jeho dvěma kamarádkami skvělé dopoledne. Čekání ve frontě, pak konečně Tim! Hele, jak jsem byla šťastná! : )

Nesla jsem si svou knížku Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy z roku 2005 (fanouškům se nelíbil překlad, a tak si nedávno vydupali nový, takže ta můj už se nikdo neprodává... a na autogramiádě jsem ho u nikoho neviděla - se ví, kdo je pravej fanoušek, no!) a celá jsem se na Tima třásla. V pravidlech této akce bylo, že si lze cokoliv fotit z fronty, že se nelze fotit s Timem, že nelze žádat o věnování, že je na to vyhrazeno 120 minut a že si člověk smí nechat podepsat pouze jednu knihu. Ok, to je pochopitelné, kdyby každý z těch 250 lidí (plus třeba 50 hostů/známých organizátorů) si přinesl deset knížek a chtěl věnování pro celou rodinu, tak by to asi nebylo úplně v pohodě. Ale organizace podle mě byla dost šílená, o tom raději třeba někdy osobně - stejně jako jsem si postěžovala rozkošně křehcé kurátorce Jenny He, která se tam procházela zcela obyčejně a nikým nerušená, protože kdo by tušil cokoliv o této maličcé Číňance, viďte. Teda krom Sandry všechno-ví-všechno-zná. Vystojíte si teda tu frontičku, dáte svou knihu ženě po Timově levici (seděli za stolem), žena ji zkontroluje - zřejmě zda je opravdu jeho (že těch knih má), otevře ji, podá ji Timovi, Tim podepíše, dá ženě po své pravici, ta ji podá následně vám. Za mnou už nikdo nebyl (byla jsem ještě v knihkupectví, vrátila jsem se v 12:10, autogramiáda byla od 11:30), což bylo zvláštní, ale tak fajn. Podala jsem knihu první ženě, ta ji otevřela, dala Timovi, Tim mi podal ruku, zeptal se, jak se mám, pochválil mi vlasy (I love your hair!), podepsal knížku a já se ho troufale zeptala, zda by mi tam mohl napsat i věnování. "Ne, v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ, žádná věnování!" odbila mě žena vpravo zvučným hlasem plným arogance. Tim se na ni podíval, pak se otočil na mě a otázal se: "What's your name?". Awww. In your face, ženštino. Jak to věnováníčko Sandře dopadlo, se můžete podívat níže. Možná se tu najde někdo, kdo v tom své jméno uvidí víc než já. : )

P.S.: Klobouk dolů, pokud jste si to celý opravdu přečetli!

P.P.S.: Mám bezednou kabelku, vypadá, že se do ní nevejde ani ň, přitom tam v klidu dám peněženku, kosmetickou taštičku, iPad, knihu, zrcadlovku (!) a další důležité propriety.

Rolák - Zara, sluneční brýle - H&M, kožená sukně - Zara, kabelečka - H&M, boty - Asos, kabát - Zara, řetěz - H&M, prsten - ANTIPEARLE